20
september
2017
|
09:01
Europe/Amsterdam

Wecken met Xenos!

Samenvatting

Wecken is een eeuwenoude methode en nu weer helemaal terug van weggeweest. Door te wecken kun je fruit en groenten, maar ook vlees langer houdbaar maken. De gevulde weckpotten worden in een weckketel gekookt, hierdoor ontsnapt alle lucht uit de pot en ontstaat er een vacuüm. Er is dan geen contact meer met de lucht mogelijk en het voedsel wordt door de hitte gesteriliseerd. 

Xenos maakt het mogelijk om de nostagie van het wecken te beleven én we geven je graag handige tips en recepten om 'opweweckt' aan de slag te gaan!

Weck-tips

  • Was je handen zorgvuldig en werk schoon! Iedere bacterie die in de weckpot terecht komt kan zorgen voor bederf.
  • Gebruik meerdere potten om je geweckte producten in te bewaren. Na opening van een pot is de inhoud maar beperkt houdbaar.
  • Gebruik een aparte pollepel voor zoete en hartige bereidingen. De houten lepel neemt namelijk de smaak en de kleur op.
  • Voeg een theelepel citroenzuur toe aan het kookwater om kalkaanslag in je ketel te voorkomen.•Zet de datum en inhoud op een etiket en plak deze op de pot, zodat je later nog weet wanneer de pot ingemaakt is. Je kan het eten zo een paar jaar bewaren.
  • Controleer na het wecken of je potten nog goed gesloten zijn. Vertrouw ook altijd op je neus, bij twijfel of het eten nog goed is moet je geen risico nemen en de inhoud weg gooien.

Recepten

Recept voor aardbeienjam

Ingrediënten:

  • 900 g aardbeien
  • 1 citroen
  • 1 kg geleisuiker

Benodigdheden:

  • 2 weckpotten (à 750 ml)

Bereidingstijd:

  • 20 minuten, plus afkoelen

Bereidingswijze:

  1. Maak de aardbeien schoon, verwijder de kroontjes en snijd ze in stukjes

  2. Doe de aardbeien in een hoge pan. Halveer de citroen en knijp de helften boven de pan uit. Voeg de suiker toe en meng goed.

  3. Breng de aardbeien met de suiker al roerende meteen houten lepel aan de kook. Laat, zodra de jam goed borrelt, de jam nog 4 minuten doorkoken.

  4. Schep de jam in schone (weck)potten. Sluit de potten en laat ze omgekeerd 15 minuten staan. Draai de potten weer en laat ze verder afkoelen.

Recept voor bosbessenmuffins

Ingrediënten: 

  • 1 groot ei
  • 125 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 150 ml karnemelk
  • 150 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 125 g bosbessen
  • 50 g havermout

Bereidinggstijd:

  • 15 minuten, plus oven: 25-30 minuten, plus wecken en afkoelen

Benodigdheden:

  • 5 ingevette weckpotten, 1 à 250 ml, recht model

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe het ei, de suiker, de vanillesuiker, de olie en de karnemelk in een kom. Klop met een garde glad.
  2. Zeef de bloem erboven en meng tot een beslag. Klop er de bessen en de havermout door. Schep het beslag in de weckpotten.
  3. Bak de muffins in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  4. Weck de muffins zoals hierboven beschreven bij de algemene tips en bewaar op een koele, donkere plek.